Friday, February 11, 2011

Aku bukan Pah Bedah

Ape yg korang rase baru balik kelas, dgn badan penat, berpeluh ngan kepale pun still tingtong lagi sbb x phm pe yg lecturer ajar, bukak je pintu, WOW, bilik korang macam baru kena serbu ngan sekumpulan seladang dari Afrika? Cadar serebeh, bantal bersepah, selimut x lipat, baju ngan seluar bertaburan je kt lantai, Kalo duit yg bertaburan x pe gak. Padahal, sblm kuar umah korang da kemas sikit2 sebab da lambat nk gi kelas. Pastu dgn tema pasrah, korang pun kemas la balik. Susun semula pe yg patut kt tmpt asal sbb da mmg fitrah korang x bley tgk mende2 berselerak. Rase mcm tinggal kt tmpt pembuangan sampah gitu. Walaupun mase tu korang tgh letih dan rase mcm nk landing terus atas katil.

Selang 1 jam pastu, adik-beradik korang seramai 11 org semua lelaki ye balik dr kelas. Okey, ni part klimaks. Sila buat bayangan dlm kepala. Korang baru lepas solat Asar dan mmg dah x sbr2 nk tido lps sesi kemas-mengemas td. Nmpk tilam tu bsinar-sinar je. Dgn bunyi bising, huhahuha adik-adik korang masuk bilik. Adik no. 1 terus landing atas katil yg korang baru lps betulkan cadar dan bantal. Landing secara kuak lentang. Adik no.2, buat terjunan bebas. Adik no.3, tanggal2 baju ngan seluar terus buat hantaran bebas pakaian die ntah kemana. Tanpa melihat sasaran. Alasan, x bley tahan nk gi tandas. Dan yg pasti, semuanye letak beg dan stokin mengikut konsep, “bunga rampai ditabur-tabur…” Masuk plak adik no.4 tp bilik die depan bilik korang. Amik bantal yg korang da susun, pose2 nk tido. So, katil da dikire ‘full house’. Adalah di igtkan, korang still duduk dlm posisi tahiyat akhir utk berdoa. Segalanya berlaku dlm sekelip mata. Yang pasti mase tu, korang sgt2 terkesima. Blom ilang penat badan, bilik korang kembali seperti dilanggar seladang dr Afrika.
Ape perasaan korang ketika itu?

a. Suhu badan naik mendadak sehingga keluar asap ikut idung. Pastu korang sembur sekor2 adik korang tanpa belas kasihan sehingga semuanye menjadi ‘retarded’ utk 3 ari.
b. Korang pukul sorang demi sorang sambil feeling2 tgh berlakon citer Ong Bak.
c. Alang2 da bersepah balik, korang pun turut serta menyepahkan ape2 yg patut. Korang jd bapak segala seladang yg sedia ade.
d. Xpe la. Da nasib badan. Korang kemas buat kali ketiga.
e. Trus berlari ke kedai makan dan order segale jenis nasik utk menghilangkan tension walaupun duit xde.
f. Duduk bhadapan dgn dinding dan bcakap dgn dinding tu dgn harapan dinding tu bley bcakap dan mberi nasihat.

Tu baru satu scene. Mcm mane plak, kalo korang jugaklah yg cuci bilik air, buang sampah, kemas ruang tamu, susun kasut etc. Adik2 korang seolah-olah x nmpk keadaan sekeliling dorang. Lantai bilik air da berlumut still feeling masuk toilet kt KLIA, plastik sampah da sendat sampai da tkoyak rase cam kosong lg. Ade lg satu, yg jenis cuci mangkuk pas makan megi, pastu kesan minyak kt sinki x basuh balik. Siap tinggal 2,3 helai mee lg. Tu pun x nk amik buang dlm tong smph.

Kalo nk tegur, masing2 da besar. Nak yg lg best, bile kita ckp, “Korang, nt bangun pagi kemas la terus katil tu. Pastu, baju2 sume nih jgn r letak sepah2.” Dorang bley plak menjawab, “Ala biar je la. Baru feel mcm org bujang. Duduk sepah2.”

Ok, kalo org mjawab mcm nih kat aku, aku x teragak-agak terajang kepala lutut die x pun nk sagat muka die kat jalan raya. Biar die tau bujang ke tidak. Terus terang aku ckp, tu adalah contoh jwpn paling bodoh yg aku penah dgr. Ape, kalo org bujang xyah kemas rumah?? Bengong! Ada lg satu statement berani mati, “Da die rajin, biar jela die kemas..” Amboih!! Model kah engkau?? Kan?

Kekadang, perkara2 kt atas nih jd gak pd diri aku sampai aku rase malas nk kemas sume2 nih. Rase mcm x dihargai langsung. Baru jek susun kasut, x sampai setengah jam, dah sepah balik. Baru jek kemas bilik, tuptup da jd tongkang pecah. Dgn buku2 tunggang terbalik. Nak tegur housemates aku kang kate cerewet ape bende lg la. Bila pikir2 balik, sedih kot. Nk marah pun ade. Sampai ade mase tu aku konpius, aku nih salah seorang penyewa or bibik yg diimport khas dr Lombok? Yela, kalo aku tgh kutip2 plastik, kertas, etc yg menyemak dlm bilik tu, dorang tgk jek. Aku nih nmpk mcm Pah Bedah ke, yg tgh buat keje2 umah?? Kan?? Yes, sometimes, bile aku ckp, dorang buat. Kalo x ckp,hmmm, nan-ado. So, nak x nak, aku jugakla yg kene buat.

To my housemates, kalo korang tbace entry nih, jgn kecik ati plak. Ni just luahan rase aku jek. Kang sampai main simbah-simbah asid kang, susah plak. Kalo kulit dah x elok, susa nk cari mkn. <---- (mcmla muka aku cantik sgt). Harus diingat, aku nih seorang model. Bukan Pah Bedah.


Pah Bedah tulen

Credit pict:

gambargambarpelik.blogspot

2 comments:

meLLy! said...

hahaa.. ko mmg abg mithali la weyhhh. haha. part ketua seladang tu aku suke !!

ღ♥ H A J I R A ♥ღ said...

ngahahaha...

aku tak baca sampai habis!sumpah kelakar...!!!