Thursday, November 8, 2012

Aku & "Darah Bangsawan"

Assalamualaikum...
......

Ok, amik apparatus ngan chemical yg diperlukan.

Dah?

Orait, 

1. Sapu jari ngan swab.
2. Amik sterile lancet, tebuk jari.. Tapi sila jangan tembus kulit ke kulit ye. (Sendiri tebuk boleh, member tolong tebuk pun no hal. Tapi tebuk sendiri lebih brutal.) 

Dah?

3. Tekan jari kasi keluar itu darah.
4. Titik kat hujung slide. Setitik sudah, bukan sebaldi.
5. Amik cover slip..bla..bla..bla.. celup dalam alcohol..bla..bla..bla (prosedur dipantaskan pada kelajuan cahaya)
6. Kasi kering slide.
7. Tengok bawah microscope.

Tadaa...

Sel darah merah a.k.a Erythrocytes
Obviously bukan keturunan Mahsuri..huhu

This one, contoh sel darah yang pesakit leukimia. (Sumber Google)

Yang warna ungu2 tu, sel darah putih tak normal, senang citer leukimia r. 
Compare ngan sel aku kat atas, insya-Allah, aku takde penyakit..huhu



Ok, tu je.
Experiment sebelum cuti.
Terima kasih kerana membaca entri aku.

Adios!





14 comments:

paripariputih said...

keh keh keh macam bunga rafflesia pulak bila aku tengok darah ko tu guna microscope tu kan.... macam mana la pulak ko kata itu darah bangsawan Mirul??

Agak-agak kalau aku mesti kuar darah kaler hijau kot... aku kan supermom takut ngan kryptonite keh keh keh :P

Amirul Verdasco Nadzri said...

gmbr low quality noona.. kalo tak boleh nampak sebijik2 sel tuh.. aku bubuh jek nama bangsawan. feeling.. haha

kalo dah nama supermom, mungkin gak kot drh noona kaler hijau...haha sila bagi sample utk daku check..huhu

Syakir Rahman said...

wow ~ aku takut tgok darah... keh3...

ha fiza said...

ahahha siap ada pekeliling ohh :p
hmm darah bangsawan eh?dahtu darah aku?darah raja2 aa ye x pasal tuan kt depan tu hewhew ;)

Amirul Verdasco Nadzri said...

@syakir hyung: kalo setitik takkan takut bro? haha kalo melimpah mencurah-curah ke ladang gandum, aku pun pingsan..haha

@cik adik: harus ada pekeliling. haha mungkin r kot.. tu psl ko special sikit.haha

Cik Pensil said...

kalau tak baca tadi ingatkan gambar first tu gambar , ada nampak , mcam lampu .

ahha . adeh ! -_-

Payeh Kuced said...

ni kali kedua aku komen kat sini.. biasanya silent reader... hee.. aku tengah rajin ni haa...

tiap kali ko guna hyung,noona, buat aku sengih and cakap " dia ni memang le~"

aku mixblood.. wane hijau and biru.. :|

Fiza Suhaimi said...

assalamualaikum ^^

lepaih doktor tak tersengaja patahkan jarum inject kt tangan guwa, guwa memang alergik terus dengan darah. hehehe.

tapi cantik sel darah merah tu. syabas kerana experiment sebelum cuti mirul berjaya. high five! hehehe.

khairolina said...

mohon buat corak kat kain bju kurung ... hahaha

محمد رازيق said...

haha. nice der. aku rasa sel darah mahsuri len sikit kot bentuk dia. bentuk bunga-bunga. hehe

paripariputih said...

yg lukimia tu ang check darah sapa tu mirul? takut plak aku nak test darah aku :P

Amirul Verdasco Nadzri said...

@cik pensil: err..lampu?

@payeh kuced: " dia ni memang le~" mohon penjelasan. risau plak aku..haha

@fiza suhaimi: waalaikumussalam..peh, trauma kot jarum patah. ikut pengalaman, sure tempat tu lebam. jap, jarum patah, ngan ang alergik darah, cam pelik jek situasi tuh..haha ke ang mmg takut darah, fiza?haha

thanks..high five!

@lina: noona, permohonan anda sudah diantar ke Jakel utk koleksi baju kurung sempena deepavali tahun depan..haha

@ajik: thanks, bro. aku rasa ang lagi otai bab2 sampling nih.. tul tak? mahsuri punya mungkin bunga2 ros putih kot..

@noona: yg leukimia tuh aku amik kat google. kitorang x bley amik sample org lain. kalo masa eksperimen tu ada antara kitorg yg demam2, sel2 darah putih pun akan berubah cam tu jgk. cuma tak seteruk leukimia. tu based on instructor punya explaination r..

paripariputih said...

owh... mmg batul2 csi klw aku harus tak lulus subject ni :P

awat ang tak tidur ni mirul? ni still in shah alam atau dah balik pahang?

Payeh Kuced said...

ko macam dah penduduk korea2 sana .. guna noona, hyung.. haha