Sunday, October 14, 2012

Aku & "Permaisuri Agong"

Assalamualaikum...
.......

Emak.

Kalo ada apa2 hal, aku akan kontek mak. Kol umah nak tanya khabar, kalo pak yang jawab, mesti

"Pak, mak mana?"

Nak jugak cakap ngan mak walaupun boleh jek nak tanya pak. Kira pak dah jadi cam nombor dua. Sebab, bila mak yang jawab, topik untuk bersembang akan menjadi universal. Tak terikat dengan formality. Daripada tanya khabar, masuk kepada menu hari ni, melencong kepada pencapaian sekolah Amien*aku strict hal nih..huhu*, jiran2 sebelah menyebelah, produk kecantikan, malam tadi tengok cerita apa, assignment bertimbun, PTPTN tak masuk lagi, wan sakit lutut, quiz Kimia fail, Mas Idayu jadi penasihat VBSR..anything! Mak cerita aku dengar, aku cerita mak dengar. Pastu gelak2.

Tapi, bila pak yang jawab kol, everything macam kena formal. Topik2 akan menjadi serius seperti masalah kewangan, lesen motor, laptop pak hang, keputusan exam, salinan IC, geran motor dan sume2 la yang selalu berada dalam status 'sedang diproses' dan 'sedang dikemaskini'. Takde gelak2. Suasana seolah-olah menjadi tegang dan meruncing. Sume kena straight to the point. Tanya, jawab, tanya, jawab, end call. Huhu..


Perasan tak, dalam sesetengah situasi, mesti emak yang akan dihighlightkan bukan ayah.

"Rindu masakan emak.." 

dan bukan masakan ayah. Kenapa? Pasal dalam 50 resepi yang mak boleh masak dengan jayanya, ayah cuma boleh masak satu jenis je. Nasi goreng to be exact. Nisbah resepi, 50:1. Kalo ayah ampa  memang terlibat dalam bidang masakan sila abaikan. Haha

Kalo bab2 rindu, mak akan diutamakan. Aku taktau la plak bagi mereka2 yang emak mereka bekerjaya. Pasal kalo mak bagi nasihat, tak penah masuk dalam kepala. Dalam 10 nasihat yang terkandung dalam satu pengucapan *amazing*, mungkin satu je yang melekat. Dan benda yang sama mak akan ulang balik setiap hari, dan itu kita panggil sebagai berleter. Tapi, kalo ayah bagi nasihat, terus masuk dalam kepala dan nasihat tu kita akan panggil sebagai nasihat.

Ayah = berleter? No, not so nice..
Emak = berleter? Yes, complement to each other.

Hari-hari kena mendengar nasihat emak daripada kita dah pandai sebut "e-mak", sampai la dah besar panjang. Hari-hari dengar suara permaisuri agong tu. Mana tak rindu ye tak? Huhu...

To be honest, aku agak sensitif bila orang panggil mak dengan panggilan 'mummy' atau 'mama'. Geli.. Meremang tengkuk aku. Tapi tu dulu la. Masa aku kecik2, zaman agogo bak kata Cik Zaitul. Aku prefer panggilan 'emak', 'ibu', 'umi' dan lain2 yang 'bunyi' cam Melayu. Kalo 'bonda', sounds like bangsawan sangat..huhu Disebabkan aku agak sensitif konon2nya ngan panggilan sedemikian, aku penah la menyuarakan pandangan aku masa tengah sembang2 ngan member2.

"Eiii..aku tak bley blah tol orang panggil mak, mummy, mama...Panggil emak dah r.. Geli aku! Ingat ko omputih ke hape?"

Pehh, kemain lagi aku mengondem. Member2 aku senyap jek. Pastu enset salah sorang berbunyi.

"Mama, orang tengah ada discussion nih.. Nanti orang kol mama balik.."

~~~~~~~angin sepoi2 bahasa bertiup~~~~~~

But then, aku dah adapt ngan panggilan2 tu since sepupu aku pun guna panggilan tu. Kawan2 apa lagi ye tak?

Anugerah terindah, terhebat untuk seorang anak? (10 markah)

Emak

Eh,eh, tetiba aku cerita pasal emak.
                                                                 
Ok, fine!
Aku rindu mak aku. Huhu...

Mak, sila pandang kamera.. 
Skang baru aku tau mana datang cheekbone aku yang tinggi tuh..haha

Ok, tu je.
Terima kasih kerana membaca entri aku.

Adios!









11 comments:

leakedknowledge said...

bhahaha ak ske baca n3 ko kali ni.sungguh jujur. betul2 ak stuju 101% dgn statement ko. ak apa2 pon klu kontek mesti dgn ma ak *err, ak panggil mak ak bukan mama tp ak panggil ma jer'* harap xdak angin sepoi2 tu...LOL

klu dgn abah aku, mmg jarang call atau mmg xpernah kot. Segan kot.hhaha..tp tp ak curious. hal2 CINTA hg ada sembg dgn mak hg ka? klu ya, ehem2x la...anak mak :P

paripariputih said...

erk... ehem ehem... tetiba aku rasa tinga aku mcm kebas lak mue he he he... ooooo ngutuk mak aeee?? ha ha ha mirul mujur le noona x jadi mak mirul... lau tak lagi bukan kata setiap minggu atau hari... mesti setiap saat ko akan rindu kat aku... terutamanya part masakan dan leteran... dua tu aku mmg master chef.. eh master mue he he he... tapi betul apa yang ko cakap.. walaupun dia berleter... marah... kadang2 sampai tarik muka 1000 dengan kita mak tetap mak... apa-apa pun dia jugak yang kita cari... lau tersadung batu kita tetap tersebut OH MAK KO! Lau kita tertinggal sesuatu yang penting mesti kita akan sebut ALAMAK!!! Kalau nak mengamek ati aweks pun mesti kita akan cakap cenggini... erk MAK u sihat?? kan kan kah?? Ha ha ha >..< (tak penah pun dgr org cakap ALAPAK! atau OH APAK KO! kan??)

Tapi aku tak salah kan ko... itu adalah satu jalinan semula jadi dan di antara anugerah terindah yang Allah beri pada setia umat yg ada di atas bumi ni... dan itulah sebabnya SYURGA LETAK NYA KAT BAWAH KAKI IBU... kan.... anak noona pung cenggitu... walaupun mama dia ni (sorry dah terbiasa dari kecik bahasakan diriku mama ke dia) berleter 25 jam sehari.... tapi mama dia tetap mama... tetap akan mencari aku bila dah malam... ttp nak menyondol mamam dia sebelum dia masuk tidur... kadang2 aku pun hairan... walhal ayah dia tu lagi la manjakan dia.. tapi tetap mama gak pilihan utama... mue he he he.. (cuma garang2 mama dia ni... tapi understanding in the eyes of the world muehehehhe... sila terjun tiruk laju2 ek)...

tambahan dari soklan si MIKO - hal2 CINTA hg ada sembg dgn mak hg ka?? Noona anak tak yah tanya, noona yang akan explain pada dia... sume ttg pelajaran, cinta, masalah remaja, even termasuk ttg topik sex (sbb aku nak educate dia ~ biar dia tahu sebab dan akibat kalau buat all free sex and so on, lau tak cakap dia ingat benda tu ok-ok jer kan...) sbb aku mmg open dgn anak aku since en.somi lebih byk mendiamkan diri... sebab bagi aku biar aku yg nasihatkan dia dari dia dgn nasihat dari kawan2 yg kebanyakannya takut merosakkan.. (not to say all, tapi mostly... memandangkan situasi zaman ini... byk yg moral runtuh akibat kurang komunikasi antara parents dan anak...

Erk.. adakah aku terover reacting lam komen aku neh?? Ha ha ha mohon ko layan jer.. maklum dah nak dekat 2 bulan ko tak hudate2 n3 kan.. so ni kira lepaskan geram la ni...

p/s: your mom is very tall i guess muka pun nak dekat sama.. elok la anak lelaki ikut muka mak sejuk :)

khairolina said...

hahaha.. klu aq kol lak.. mmg akan cr mak dlu la.. nak mnta duit mak jgk... ntah knp.. hahaha...

duk jauh2 mmg mak jgk yg kita fikirkn... bkn yg len tu xfikir.. fkir jgk,, cuma mak lebih...

Syakir Rahman said...

ok~nmpk nya ko makin hebat dalam menulis entri... tpi betul woaa... aku kalo pak aku yg jawab fon kol pon mmg aku x sembg bynk... slalu ngan mak aku je...

*bawu ko taw btapa rindu nye bila berjauhan ngan mak...sobs sobs...


p/s: ppp dah ley wat entri dah tuh...kah3.... bila yg berpengalaman bercerita... muhun tunjuk ajar =D

JaNnaH said...

hahha.. cantik pemasuri agong ang.. ekceli dulu zaman kanak2 rebina try gak pangel mama and papa.. perhh x masok jiwa raga lansung.. last sampai ke besau pangel mak gan bapak jerr.. huhh kengkawan mempersoalkan title bapak..salah ke pangel bapak??? urghhh.. time berjauhan gan mak... jannah selalu miscall tepon rumah....tapi best 5 mint later mak call balek... hihihihi = ="

paripariputih said...

@syakir rahman ko jan mintak aku tunjuk ajar... harus ko x tahan dgn lecture aku yg tak kan berkesudahan sampai berminggu-minggu ha ha ha sanggup?? :P

shuhadaothman said...

ahhh sama la ngn aku. bila ckp ngn pak mesti serius je. muahaha. plus pak aku garang. thats y la -..-

CikZaitul said...

mak aku pernah cakap , kalau nak pilih suami , carilah lelaki yang menyanjungi emak nye...


hmm..aku panggil mak aku sebagai mama . sound werd kot bagi ko , tapi aku rasa sweet.. jadi sila lah pergi angin sepoi-sepoi.. :)

kita lahir dari rahim dia , tu sebab kita ni ade kimia dengan mak kita,, ye dak ??

waktu die pregnantkn kita , kita lah paling dekat dgn dia , tu sebab syang tu terlebih kan..bkn tak sayang si bapak , cuma bapak tu kasih sayang die tu tak tunjuk jadi kita ni jadi agak janggal lah kan...
oh.aku mau balik uma mau jupe mama !!

princess said...

comellnye...:) rindu masakan mak ye..

Amirul Verdasco Nadzri said...

@Torres: Mama2 punya hal itu dulu punya cerita, bro. Skang aku dah tak kisah..haha Hmm.. bagus soalan ang. Setakat ni hal2 cinta aku tak penah sembang lagi ngan mak aku.. Bab tu, aku totally segan..huhu

@Noona: As usual, panjang gila komen. I loike..haha Apa yang noona cakap sume aku setuju. Noona, orang cakap muka aku ikut pak.. so panas..--!

@Lina Si Comel: Saja nak puji ang lebih. haha.. Lina, bab duit memang aku mintak ngan pak pasai pak loaded sikit drpd mak since mak aku tak kerja..huhu hmm..selalu memang mak diutamakan..

@Syakir sunbae: Thankyou2x.. Aku dah selalu duk jauh ngan mak.. Cuma takmau cerita, segan..haha Mohon terima alasan.. Noona punya komen, memang tak bley buat apa, pasrah jela.. tapi aku suka komen panjang2 nih..

@Jannah: Thanks, Jannah. Xsalah aih panggil bapak. Nice what? Ceh, kredit tepon ngan mak pun berkira ke?? haha

@Shu: Bapak garang memang tak bley buat apa r. Pasrah jela.. Pak aku tak garang, muka je kekadang serius..

@CikZaitul: Yep2x.. Aku setuju ngan ang.. Bonding since dari dalam rahim menyebabkan kita rapat ngan mak.. Silalah balik kampung ye kalo ada masa. Aku kalo setakat cuti sabtu ahad memang aku stay kolej jek. Xberbaloi nk balik pahang..

@Princess: Uit, Nisa. Lama aku x pi blog ang.. Yup, aku rindu masakan mak. Aku nak makan gulai lemak daging. =(

Ety said...

Aku tgk komen PPP, aku rasa tak daya nak komen panjang2. Macam dah hilang skill mengomen panjang je. Hihihihi.

Ohh, btw, kita serupa. Ayah aku mmg nampak garang tpi penyayang tpi ttp juga conversation akan jadi serius. Yg paling syok nyaaa, aku boleh lagi usik ayah. kalau call ayah, benda first yg ayah tanya, mesti "ada duit tak?" hehe.

kalau call mak, macam2 laa gosip jadinya. kalau dgn mak selesa sikit kot nak cerita byk internal. kadang2 mak jadi org tengah, bila mana aku dgn ayah ada moment dingin. hihihih. maklum je la, dua2 rebelloius :P

ohh. anyway, blik rumah ni, mmg aku pulun, makan masakan mak aku. sbb bru 2 bulan masuk uni, aku dah bosan dgn lauk cafe, dan rindu dgn masakan mak aku :)

okay. komen macam panjang je. hahahahahahahahahaha :D

yang benar,
Babyface :)