Friday, January 7, 2011

Azam baru insan seni bgelar Encik Pak Guard

Mmg tu la ayat yg tkeluar dr mulut aku slps melihat seorang student dikomen oleh seorang Pak Guard time mkn tgh ari td kt anjung… Sblm tuh aku ngan Geng Bas Sekolah da nmpk kelibat baju biru beserta reflector kaler ijau bsinar- sinar blegar-legar kt anjung..

“Mak aih, ade rondaan kot!!”

*Anjung – Tmpt student kt kampus beting mkn/minum/lepak etc. Name sebenar Anjung Sri Perpatih (name x mudah)

Tp, disebabkan kitorang nih hensem, kenala maintain kool..(padahal tgh kebulurcam org Afrika). Masuk trus mcm selebriti2 lalu kt red carpet time Grammy Award. Feeling2 Johnny Depp(aku), Justin Bieber(Esyam), Leonardo DiCaprio(Zaf), Jessica Alba(Abu), Cat Steven(Nadzrin)<-----(x mudah Nadzrin!). Aku pun trus wat observation sambil2 menyenduk nasik. Encik Pak Guard nih gigih tol.. Lepas 1, 1 meja mkn dia pegi.. Komen2 kt student yg tgh mkn.. Bile beliau blah gi meja len, dak yg kene tazkirah td pon wat muke.. Pastu die lalu kt tepi kitorang, tngok ats bwh ats bwh… Risau gak kan??

1. Kad matrik? (checked)
2. Kasut? (checked)
3. Baju? (checked)
4. Seluar? (checked)
5. Rambut? (checked)

Sume da ok.. Then, tibalah masenye kitorang bsantap.. Sambil2 menyuap mata still observe Pak Guard tuh.. Alih2 die singgah kt meja kitorang.. Lantas beliau pun bertitah,
“Skng nih, x kire gi kelas, blok admin, PTAR even mkn kt anjung, pakaian sume kene ikut peraturan..”

Wat?? Nak gi makan kat anjung pn ade kod pakaian?? Wah, adakah anjung sudah dinaik taraf mjadi Restoran 5 bintang??? Impressive!!!! Tp, nan-ado..

Beliau pun menyambung;

1. T-shirt xde kolar – No
2. Selipar – No
3. Kad matrik – Wajib pakai
4. Mane baju kene tuck in, KENA tuck in!
5. Rambut x bley cecah kolar

“Baru nampak ummph skit. Baru mcm student. Kamu dtg sini nk blaja..” Gitula antara tazkirahnya sempena Chinese New Year akan dtg. Mmg bsungguh-sungguh mjalankan tanggungjwb. Ke azam tahun baru ?

“Utk mjalankan keje dgn sepenuh hati disamping ingin mlahirkan pelajar bsahsiah tinggi sejajar ke arah pembentukan modal insan yg bguna menjelang wawasan 2020.<
Pada aku stakat kene pakai kad matrik, still munasabah. Tp, bab2 x bley pakai round neck, xbley pakai selipar wlpon bkn selipar jamban, siap kene tuck in lg, sorry to say, mmg aku x bley blah. Aku x phm r, nk pegi beli nasik je kot, tu pon nk kene bsiap bagai..

Kene pakai sandal yg bertali tuh, x pun pakai crocs yg org bsepah pakai skang nih.. Tu pun kene pakai betul2. Tali die make sure kt blakang.. Patut r td, siap menjeling-jeling bwh meja.. Rupenye nk detect org pakai selipar. Aiyoh!!


Tali putih tu sila sangkut pada kaki d bhgn sepatutnye!!!! Kalo x aku sangkut kt leher korang!


T-shirt bkolar?? Student pakai pon semata-mata nk gi kelas.. Utk mkn tgh ari, still logik sbb abis kelas trus gi mkn. Kalo mlm, how?? Nadzrin tnye psl hal nih.. And the answer, Yes! Mlm pn berkuat kuasa.. Pliss r. Aku rase, kalo dibenarkan pakai round neck gi kelas, nescaya, majority student akan pakai round neck.. Abu ckp da mcm kt PLKN.

Bab tuck in satu hal lg.. Kalo student gi klas pun ramai yg x tuck in, ni plak stakat gi anjung.. Alamat ramai r yg kene saman..

Aku pikir2 balik, kalo student tu pakai kain pelekat/kain batik, singlet, baju/seluar ketat/pendek, pakai selipar jamban, xpakai kad matrik, then, it is fine utk Encik menegur/saman. Mmg nmpk x sesuai/xsenonoh pon. Tp, kalo stakat pakai round neck and x tuck in, ape de hal?? Xkan sbb nk menampak ciri2 seorang student, harus memakai sume tuh. Adekah dgn memakai round neck xnmpk mcm student. Adakah kelihatan seperti maling ataupun pendatang asing tanpa izin yg diseludup menaiki bot pancung???

Hah, ko! Yg muke pecah umah tuh?? Apsal x tuck in baju??? <----kalo camni punye ksr,mmg nk kene bom, kan??

Mmg nmpk cam, “Ala.. pakai jela pe yg die da suh..” Tp, knp ramai student bising?? Sbb mende tu leceh. Skema bhs mudahnye. Even dak skema cam aku pun terase ke’skemaa’anye. Siap bley kene saman sekaligus bley mjejaskan sumber kewangan kami para student.

Aku tau Encik Pak Guard sekadar menjalankan tanggungjawab. Kire berkonsepkan “Saya Yg Menjalankan Tugas mcm kt ending surat rasmi tuh. Kitorang pun x bley nk mrh Encik atas sbb itu. Apsal aku bg tajuk ‘Azam baru insan seni bgelar Pak Guard’, hal ini demikian kerana, Encik Pak Guard dgn bangganye menyatakan kesediaannye menyain autograph seandainya student mlanggar peraturan.

*Autograph – Kiasan kpd surat saman.
Ni, die sendiri ckp. Bkn bhs kiasan aku. Kebiasaanye, insan seni jek yg slalu tlibat dlm aktiviti sain- menyain autograph kan??

Persoalan??

1. Adakah segala peraturan pakaian yg disebutkan Encik Pak Guard di atas tkandung dlm Akta 174?? Aku penah bace buku peraturan 174, and x jumpe plak any sentence psl perkara tu.. Maybe aku ade tlepas pandang. Lg 1, aku ade dgr skang nih ade akta bru, Akta 176. Tp, aku xde copy akta tu, so x bace lah kan??
2. Ke ade satu bidang kuasa yg bley menyebabkan sesuatu peraturan di ubah atau di kuatkuasakan dgn serta merta??
3. Kt kampus len pun blaku gak ke kejadian mcm nih? X terhad kt anjung je la.. Nk gi kelas pun korng kene tuck in baju ke?? Aku dgr kt kampus len x strict mcm kampus nih. Adakah disbbkan perkara no2??

Wallahualam.. Smlm, aku kene tegur sbb pakai kemeja tp x tuck in.. Setahu aku, kemeja x perlu tuck in. Alasan die, bhgn bwh kemeja aku tu potongan die melengkung. So, kene tuck in.. Tp, kalo bwh die straight, it is fine x tuck in. Aku nk tnye korang lg nih, pe gune kemeja tu direka melengkung semata-mata utk dimasuk dlm seluar????????

Aloyah, drpd tegur aku yg pakai kemeja melengkung dan x tuck in nih, baik tegur student yg rambut panjang, bkaler, lelaki pakai rantai/gelang, atau kesalahan len yg lebih obvious mcemar imej seorang student..

Tp, mcm aku ckp,aku x bley nk slahkan dorang sbb dorang just mjalankan tugas. Cume tu la, aku x phm dgn certain peraturan2 nih..

Alhamdulillah, aku skang dah x duduk dlm kampus.. So, x terbeban ngan masalah peraturan time nak mencekik..

So, that’s all for entry kali nih..

Tata..

*Ini adalah pandangan dan persoalan peribadi penulis yakni aku atas pemerhatian dan pengalaman yg aku alami sendiri. Tidak bertujuan utk mprovokasi, mjatuhkan maruah, etc..

credit pictures to:










2 comments:

ღ♥ H A J I R A ♥ღ said...

diorang buat lagu tu sebab diorang nak nampak cam buat keje
ala mcm polis jugak la
menyaman means ada buat road block, even though hal kecik pon diorang nak saman orang
tp aku rasa memang melampau la
kat kolej aku, negro pakai tebukak2 mcm kat amerika.ngahahaha

misterymiss said...

grr...xrasional2...seyess xrasional...ku nk bwak kes ni kat nex meeting...xkira..ksot ala crocs ku pn da putus tali blkg..cane? nk saman jgk ke?? hmm...pasni sume xbrani masok anjung..(mlm) ..apa kes...apakess...