Monday, January 30, 2012

Aku & "Tomato, bebeh"

Assalamualaikum!!

My new obsession. Tomatoes! Baru lg start makan secara luar biasa dua ari lepas. Aku pi Econsave, igt nak beli buah kiwi je (kiwi kau, org len tgh duk hentam limau TBC, aku boleh plak layan kiwi), tp nmpk plak tomato ceri nih. Aku stakat nih, Alhamdulillah, semua jenih sayur ngan buah aku boleh makan except peria (pahit gila). So, aku beli skali. RM3.02 (ade dlm 15 bijik). Comel gila tomato nih. (grrrrrr….grrrr… ) Ikutkan ati, 15 minit je da boleh abis. Tp, syg punya pasai, aku abiskan dlm 2 ari.

grrrr..grr..grr

Xsat nih, aku google nutrition facts in tomatoes. Tu dia, bukan main lg. Malas ckp bnyk, tomato ni kaya ngan Vitamin C, E, K, B1, B2, B3, A dan B6 selain sumber utama fiber, iron, manganese, potassium, carotenes, magnesium dan lycopene. Fungsi semua blablabla bla kt atas nih??

Aku bgtau yg penting2 je ok. Kebaikan dia mostly for skin. Ade gak utk lain-lain. Tp, tomato nih famous utk skin health. Pd sapa2 yg kulit muka x brapa nak elok mcm aku nih, why don’t we try??? Kan? Kan? Kan? Kan??? Kan? Kan? Kan? Kan? (hah, mai dah gila dia)

Vitamin C: Semua org tau. Utk mencerahkan kulit yg kusam (tona dan tekstur). Tu pasai org duk sibuk nak inject Vitamin C kt muka.

Lycopene: Ni yg paling top. Cik Lycopene nih terkenal sbg salah satu anti-oksidan termantap dan berkuasa dan tomato mengandungi jumlah lycopene terbanyak compared ngan buah2an dan sayur2an yg lain. Anti-oksidan membantu melawan kedutan disebabkan penuaan, jerawat (ni sesuai utk aku), perubahan tona kulit dan segala jenis penyakit dan masalah kulit (berminyak, sunburn etc). Insya Allah.

Ok, tu je.

Adios, bebeh!

Spell utk hari ini (baru blajaq kt Hogwarts): Utk kulit muka yg mulus, bak Datuk Siti Nurhaliza, halakan wand kt muka sendiri, pastu sebut “Lycopeneous”.

More info plus petua2, x yah segan2 hangpa klik sini;
1. Tomatoes
2. Tomato lagi
3. Lagi-lagi Tomato

1 comment:

purplecrystal said...

wahh...jd mr.tomato la ko pas nih...:)