Monday, August 6, 2012

Aku & "Takde Pilihan dan Rela Hati"

Assalamualaikum...
......

Memasuki 17 Ramadan, aku baru sekali dua terdengar kes pasal mercun .  Tak tau la plak kalau aku terlepas pandang since berita kat tv aku dah selalu miss. Satu rekod yang 'baik' kalo dibandingkan dengan tahun2 yang sebelumnya pada musim perayaan. Mungkin rakyat Malaysia terutama kanak2 dah semakin sedar bahaya mercun dan bunga api mengatasi keseronokan yang bertahan tak sampai beberapa minit. Ang bakar mercun, baling, meletup, WOAAAAhhhh dan habis. Habis seronok, habis jugak duit. Esok, kot2 ada stok lebih, ang ulang balik sequence tadi.

Jap.

*Arghhh, aku tengah selesema. Tak selesa nak menaip. Asik meleleh jek.*

Ok, back to kes akibat letupan mercun. Putus jari, buta mata, putus jari kaki, terbakar anggota badan dan jugak lain2 kecederaan. Tu yang terjadi kat rakyat Malaysia.

Ambik la iktibar daripada rakyat kat negara bergolak macam Palestin dan Syria. Dorang mengalami kecederaan yang lebih kurang sama akibat letupan bahkan lebih lagi sampai meninggal dunia. Cuma yang berbeza, rakyat Palestin dan Syria seboleh-bolehnya mengelak daripada terlibat dalam sebarang letupan dan jugak sebarang kemungkinan bahaya. Tapi dorang takde pilihan selain berdepan dengan situasi tu. Tengah syok2 tido, kena bom. Dah terbarai kepala. Tengah jalan2, kena periuk api. Hilang kaki dua belah. Ingat dorang sukarela kena macam tuh?

Budak ni tak mintak nak cedera, tapi bangsa laknat tu bagi jugak.
Credit to: amideastchangeofcourse.org
Budak2 kat Malaysia pulak dengan rela hati bermain dengan mercun, bunga api even kat sesetengah tempat main meriam buluh walaupun tau risiko kalo semua menda2 tu malfunction. Takde sape yang suruh main. Takde sape yang mendesak pun.

Eksaited pi cucuh sumbu. Terpadam pulak. Pi tiup. BANGGG!! Meletup depan muka. Berani? Yup, tak dapat dinafikan. Anak Malaysia ramai yang berani. Sanggup gadaikan muka, mata, jari tangan ngan kaki semata-mata kerana mercun bola sebijik.

"Tak macho la bro tak main mercun.."

"Pegi mampos ngan ko punya macho. Abis, kalo mata ko buta, kira ko jadi supermacho la tu?" 
Orang tak bagi, tapi benda ni punya pasal, budak2 pegi cari.
Credit to: http://www.kosmo.com.my
Tolongla, sayangkan anggota2 badan yang ada.
Tolongla, sayangkan nyawa masing2 sementara ada pilihan.

Ok, tu je..
Terima kasih kerana baca entri aku.

Adios!








17 comments:

Syakir Rahman said...

betul tuh.... tapi x taw la mcm mana nk bg diorg ni serik... bukan xtaw bahaya,tpi tuh la...pntg nmpk mercun, lupa segala2nya....

Ety said...

ada yg memang dah biasa main mercun tu, lagi ditegah lagi dia suka.

psst : adik aku yg bongsu, *perempuan* suka sgt main mercun gasing "-.-

khairolina said...

hahaha biar dah byk putus tgn ke ape tetap jgk nak main2 benda merbahaya.. adeeeii ngerii laaa.

JaNnaH said...

katakan tak nak pada mercun.. (~_~)V

putryteya said...

Betul cakap hang tu .. Budak Malaysia ni berani terlebih . Cari nahas sendiri . Padan Muka .

Kesian budak2 negeri perang tu . Tapi tu bermakna iman mereka sangat teguh ,sebab tu Tuhan Uji mereka cam tu ~

leakedknowledge said...

dh xleh nk ubah dh...makin dinasihat makin dibuat...terpaksa gune reverse pycho kot...nk selamat main mercun bawang..bhaha :P

paripariputih said...

Firstly, ni ke penawar yg mirul ckp aritu?? Hu hu hu, apa2 pun aku nak sarankan kt kerajaan msia, denda org yg men mercun meriam ni kita terbangkan derang gi ke palastine, gantikan budak2 kat sana tu, nak sgt dengar munyik bom kan? Klw nasib bek dapat le beraya ngan family, law tak hum sendiri mau ingat la kan?? Satu lg yg aku heran hari raya yg ramai cedera budak2 melayu, raya cina pun yg cedera budak2 melayu.. Hai penin jugak pikir sal benda ni kan

SAdam Mohamadon said...

ish3..peringatan yg berguna..xya men mrcun la,dgar je org men..haha..

Kamal Lee said...

Haha. aku memang dilahirkan untuk suke main mercun ni. bahkan meriam. semua aku main. tapi tu dulu la. sekarang dah insaf. aku sayang dengn anggota badan aku ni. hahah.

paripariputih said...

Kamal lee ko insaf betul2 ke?? atau insaf men-men?? keh keh keh :P

Amirul Verdasco Nadzri said...

noona, mercun adalah satu benda yg sgt tak best untuk dijadikan penawar. apa barang der ketagih mercun, haha. tu la sesetengah budak2 melayu. tengok bola pun nak bakar segala2. noona, aku syak, kalo antar gi palestin, mau menggelupur dengar bunyi bom.. huhu..

Amirul Verdasco Nadzri said...

noona, aku syak beliau insaf men2..hahaha. kamal, rilek bai. aku men2 je..

Amirul Verdasco Nadzri said...

mercun pop2 la..haha

paripariputih said...

MIRUL: HA HA HA JOM KITA TENGOK EK?? CABARAN TU KAMAL... MUA HA HA HA >..<

paripariputih said...

mirul: ateh... kata nak challenge? sini nyer meriam buluh mana ada power sgt bunyi dia kan???? so kita hantar le gi sana.. baru dia tau power tak power...

b.t.w last call ni mirul nak join tak?? sampai kul 11.59 malam ni jer...

http://paripariputih.blogspot.com/2012/08/segmen-aku-nak-join-lam-video-raya-ppp.html

diya said...

Aku rasa bebudak malaysia yg main mercun sampai hilang anggota badan tu nak rasa penderitaan bebudak syria palestin etc. Nikmat Allah beri, bala dia cari.

SaddLone said...

aku harap abang aku baca artikel ni..harap sngt..

tak lah aku rasa tanak cucuh sini sana

aishh..