Sunday, July 8, 2012

Aku & "Zapin Fusion?"


Assalamualaikum..
……

"Boleh ke zapin jadi popular kat dunia? Terkenal macam tarian Bollywood? Macam Kpop dance? Terkenal sehingga jadi ikutan orang luar.."

Semalam, aku balik kampung, sempat la tengok jap semi-final Got To Dance season 3. Fine, orang lain dah lama tengok. Dah tau pun sape champion. Aiseh, tu la nasib mereka2 yang takdak Astro.

“Sudah! Takde sape nak dengar rintihan ko..”
 -.-"

Ok, ada satu kumpulan dari Ireland, Prodijig, fulamak betul2 dah menarik perhatian aku lantas menyebabkan aku terfikir. Sebelum ni aku penah gak tengok satu group, 'Kpop' Malaysia. Pergh…kemain lagi kena kutuk.  Boleh kata semua video dorang kena keji. Tak sampai hati plak aku tengok.. huhu Pastu ada la komen2 kat bawah tu, lebih kurang r aku petik, 

“Apsal nak tiru Kpop? Apsal tak guna tarian zapin koreograf tarian dorang?”

Prodijig

Aku pun macam, “What? Zapin versus Kpop dance? Huhu..zapin je kot. Mampu ke? Bai, pikir jauh r sikit.”  Rupa2nya aku yang pikir tak jauh walaupun aku sendiri seorang penari zapin once upon a time. Aku sebut zapinist. Suka2 aku je letak nama..haha

Prodijig seriously dah ubah persepsi aku terhadap zapin. Dorang tak menari zapin kat stage Got to Dance. Tapi, dorang bawak tarian tradisional orang Ireland kat pentas antarabangsa. How? Dorang fused the steps dengan tarian lain. Tarian original lebih kurang cam tap dance, tapi dorang fusekan dengan selitkan elemen2 street dance cam roboting etc. Bukan 100% tarian original la. Dan dorang menang.

So, back to soalan pertama aku tadi, boleh ke tidak zapin jadi famous? Jawapan aku sekarang, sah2 la boleh. Sebab tarian zapin tu secara aslinya dah agak teknikal. Sakit2 otot aku menari. Zapin tak macam joget. Sape sini budak Johor? Mereka lebih mengerti. Sampai sekarang, dah tiga tahun aku tinggalkan zapin, aku still meremang dan excited bila tengok persembahan zapin.

Cuma, untuk ke peringkat sampai jadi trend, zapin kena jugak ikut kehendak zaman sekarang. Bukan aku nak merosakkan tarian zapin yang asli. Cuma berfikir dan melihat keadaan semasa. Street dance tu gila famous satu dunia. Sekarang masuk Kpop dance pulak. So, mana kedudukan zapin? Kat Malaysia boleh la orang kita terima. Dalam otak, aku imagine, intro steps pakai lagu ori, then mix ngan freestyle stunt, tengah2 lagu ada robotic element then back to original steps. Pastu ada dua tiga orang buat backflip. Cool. Lagu dia, contoh Zapin Budi, diremixkan. Masukkan elemen techno ke. Baru la match. Memang overall jadi tak original, but at least, zapin tu orang berminat nak tengok. Orang tau. Dan tarian zapin tak lagi terhad untuk lagu zapin je tapi boleh cover semua lagu. Huish, kuat betul aku berangan.. Tengok video bawah nih..

aku suka minit 1.13-1.30

“Takkan pakai baju melayu complete bersampin nak buat stunt?” Why not? Takpun tukar jela costume tu dengan baju design macam budak2 silat. Still nice what?

Ala, zaman dulu punya lagu, sekarang bila nyanyi balik ada ke yang ikut sebijik2 composition yang asal? Mesti ada ubah mehhh.. Nak ikut lubang telinga orang sekarang. Cuma untuk zapin, jangan hilangkan steps penting. Steps yang jadi simbol kepada zapin tu sendiri. 

So, what do you think? Boleh tak zapin jadi trend?

Aku mintak maaf kalo ada sape2 yang terasa ngan pendapat aku nih terutama penggiat zapin. 

Ok, tu je.
TQ for reading.

Adios!



18 comments:

PariPariPutih said...

ha ha ha kelassssss ko DN... jap aku nak bayangkan dulu... suggstion yg ko bagik tu kan... hurm kalau aku yg jadik penari mau patah riuk pinggang aku keh keh keh... but at the end my comment WHY NOT?? belum cuba belum tau... kan??

Owh.. i didn't know that you are a dancer...?? hu hu hu... aku dulu pun minat gak nak jadik penari selain pramugari... (aku dah apply penari kebudayaan DBKL) tapi tetiba jer mcm dengki dapat offer belajau kat ITM kuantan hangennn jer.... :P

so kalau ko nak combin tarian zapin tu aku rasa nama yg paling sesuai ialan Kepoppin keh keh keh ^^ jan mare errr joiking2 :P

Amirul Verdasco Nadzri said...

noona jd pramugari ke? perhhh..kira noona ni stok2 hot la..haha kepoppin? haha..dh mcm pooping jek..haha

Syakir Rahman said...

kan...skrg ni aku nampak, korea, UK, ngan ngara2 laen dah mula back to their tradition.. nak nmpkkn origanility masing2... tapi industri muzik Malaysia asik nampak kelebihan kat muzik luar je... konon tradisi malaysia ni xley nak dikomersialkan...that so not true... org Malaysia bukannya x kreatif, tapi persepsi org Msia tuh menutup apa yg kita ada...

PariPariPutih said...

DN tak penah pun merasa jadik both penari dan pramugari... almost tapi hajat tak kesampaian... penari sebb ppp kena sambung belajar pramugari sbb tak cukup tinggii.... waaa sadis sungguh diri ku yg begitu berharga keh keh keh >.<

Ety said...

hahahaha. mungkin boleh dijadikan trend dengan tambahkan elemen2 muzik sekarang. tpi sejujurnya, bagi aku, pastikan dulu yg remaja sekarang tahu nilai seni zapin itu sendiri, then only bru kita fikirkan cara nak jadikan trend.

tak guna kalau yg join zapin remix, tapi lepas join, kesedaran kebudayaan tu tiada. yg kita nak terapkan adalah nilai budaya, tpi dengan pendekatan yang lebih efektif seiring dengan zaman sekarang :)

aku pernah koreograf step zapin aku sendiri ikut beat lagu hindustan. so, aku rasa tak da hal la.

yg penting, nilai budaya itu kena sampai telus ke hati. barulah menjadi :)

etuza said...

tarian zapin tu tarian tradisional yg perlu dipertahankan ya, diajar dan dipelajari dari pupus. tahniah ada suara ..hal ni

leakedknowledge said...

ak xleh nk komen pjg2 sbb zapin bkn bidang ak..bidang ak breakdance...kekeke. gurauan smata2. ak rasa kalu zapin dpasarkan ke market antarabangsa dgn buat remix, auatu tmbah elemen len, ak rasa kementerian yg berkaitan rapat dgn budaya malaysia xbagi lepas kot. itu dh hilang originaliti zapin tu ...

tp aku rasa klu kombine jurus silat plus zapin dgn berpakaian bju silat, pergh lps tu buat aksi2 lompat2, buat backrow, summersault perghh nmpak stail kot..kekeke

Amirul Verdasco Nadzri said...

betul.. tradisi malaysia kalo kena dgn caranya boleh di komersialkan..

Amirul Verdasco Nadzri said...

hahaha..noona ni aku syak mesti bawah 170cm.. pasal tu minimum height utk pramugari..haha.. aku lepas kot bab ketinggian. tp bab speaking lak jahanam..haha

Amirul Verdasco Nadzri said...

yep, maksud aku yang perlu kita angkat adalah zapin tu sendiri. so, wajib belajar seni zapin tu dulu. kemudian baru fuse ngan tarian moden. tapi, asasnya tetap zapin. cam video kat atas tu. huhu...

cam ang buat, ikut beat lagu hindustan, sbb apa? kita nak movement dia jadi lagi cool.. kan?

Amirul Verdasco Nadzri said...

yep, kena pertahankan. tapi dalam usaha nak tarik generasi sekarang, kenapa tidak kita masukkan nilai tambah kalo betul mampu menarik perhatian dorang.. tu lebih baik dari org langsung tak minat..kan? huhu

Amirul Verdasco Nadzri said...

aku pun rasa jadi macam tu kalo ikut channel kementerian. nak pertahankan yg asli sedangkan kehendak org pada yg lain. lagu mainkan peranan. takkan lagu techno, koreografi dia, zapin asli? sah2 zapin kena fuse jugak ngan tarian lain kalo nak match..

perenggan kedua ang aku suka. tmbh stunt elemen.. fulamak, mesti gempak..haha

PariPariPutih said...

DN, ya aku dgn ini ingin membuat pengakuan :( mengikut statistic passport aku, ketinggian aku hanya setakat 157 cm... sekian terima kasih..

noona mu yang sadis... keh keh keh...

Ety said...

Torres. apa lagi, jom la belajar zapin :D

Ety said...

yup yup. yg perlu diangkat adalah zapin itu sendiri.

hehehe. betul juga. aku pun ari tu try2 je. ada la, 2,3 kali aku buat, masuk la beat dia dgn step zapin.

p/s : kang ajak si Torres tu berzapin juga. Asyik MAIN BOLA je kerja dia. hahahaha :D

Dakara said...

sy tinggal johor, dah pernah belajar 4 steps asas dia aje. btw, rasanya boleh je kalau nak modenkan zapin.

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

mmg seronokkkan dapat belajar tarian tradisional ni

CikZaitul said...

nati ade lah lagu..
everday im zapin :)